Presenečen reformistični predsednik Irana: Izzivi pred nami

Sprememba v iranski politični krajini

Na nedavnih predsedniških volitvah v Iranu je nepričakovano zmagal Masud Pezeškjan, kandidat, ki se je sam označil za “reformista”, analitiki pa so ga opisali kot “simboličnega reformista” in “kandidata druge vrste” z omejenimi možnostmi za zmago. Njegova zmaga pa pomeni pomemben premik v iranskem političnem prostoru, saj odraža nezadovoljstvo volivcev in željo po spremembah.

Na zahrbtni poti

Kljub oznaki reformista se Pezeškjan sooča s precejšnjimi izzivi, ki jih predstavljajo trdovratniki znotraj iranskega sistema in zunanji pritiski, zaradi česar je njegovo predsedovanje odločilno in negotovo poglavje za prihodnost države. Kot relativno zmeren človek bo moral najti občutljivo ravnovesje med svojim reformnim programom in zahtevami iranskega konservativnega establišmenta.

Omejitve “reformističnih” sprememb

Pomembno je opozoriti, da je izraz “reformističen” v iranskem kontekstu relativen. Pezeškian je izrazil podporo vrhovnemu voditelju ajatoli Aliju Hameneju in ni nakazal, da namerava izpodbijati teokratski sistem Islamske republike. Analitiki domnevajo, da so ga verske oblasti morda videle kot “obvladljivo” možnost, ki je režimu ponudila priložnost, da predstavi fasado zmernosti.

Ovire za smiselno reformo

Strokovnjaki so skeptični glede Pezeškanove zmožnosti, da uvede pomembne spremembe, saj je temeljna struktura iranskega teokratskega sistema, v katerem ima vrhovni voditelj moč, ki je močnejša od predsednikove, zasnovana tako, da se upira pomembnim reformam. Center Abdorrahmana Boroumanda za človekove pravice v Iranu opozarja, da tudi v najboljšem primeru Pezeškanovo predsedovanje ne bo prineslo bistvenih sprememb v državi.

Grozeči Trumpov dejavnik

K zapletenosti situacije prispeva tudi morebitna vrnitev nekdanjega predsednika Donalda Trumpa v Belo hišo na volitvah v ZDA leta 2024, ki bi lahko pomenila velik izziv za Pezeškanov reformni program. Trumpove predhodne stroge sankcije in opustitev iranskega jedrskega sporazuma bi lahko učinkovito izničili Pezeshkianove cilje o ublažitvi sankcij in izboljšanju odnosov z Zahodom.

Previdna pot naprej

Pezeshkianova zmaga predstavlja pomemben premik v iranski politični krajini, vendar omejitve in pritiski, s katerimi se sooča, kažejo, da bo pot do pomembnih reform težka in negotova. Iranci in mednarodna skupnost bodo pozorno spremljali sposobnost novega predsednika, da premaga te ovire in doseže oprijemljive spremembe.